Hyvää Uutta vuotta!

31.12.2021

Katsaus menneeseen vuoteen ja ajatus tulevaan 

Ensimmäiseksi haluan tuoda esille koronavuoden jaetut haasteet ja kuormittavuuden. Koronapandemialla on ollut oma vaikutuksensa meidän kaikkien elämään ja jaksamiseen. Se on koskettanut arkeamme ja voimme joutua elämään nykyisessä tilanteessa sopeutuen vielä pitkän aikaa. Toivon, että terveydenhoitomme kantokyky riittää ja henkilökunta jaksaa tässä kuormittavassa tilanteessa. Iso kiitos heille, jotka tekevät työtään etulinjassa sairaaloissa ja niiden teho-osastoilla. He todellakin ansaitsevat koronalisänsä joustaessaan vapaa-ajastaan ja ollessaan oman jaksamisensa äärirajoilla taistelussa tätä pandemiaa vastaan. Tehdään mekin oma osuutemme noudattaen määräyksiä ja suosituksia sekä käydään hakemassa rokotukset, kun siihen on mahdollisuus. Tilanne on tällä hetkellä vakava. Uskon kuitenkin, että yhteistyöllä me selviämme tästä. Tarvitsemme koronapandemian aiheuttaman hyvinvointi- ja terveysvajeen kokonaisvaltaista tunnistamista. Sekä monipuolista tukea ja toimenpiteitä yhteiskunnan eri tasoilla varmistaaksemme yhteisömme jaksamisen ja toimivuuden tulevanakin vuonna.

Kohtaamme pian uuden rakennemuutoksen yhteiskunnassamme, kun aluevaltuustot aloittavat toimintansa hyvinvointialueilla. Se tarkoittaa sitä, että kuntien tehtäviä siirtyy maakunnille eli hyvinvointialueille. Näissä maakuntien luottamustoimissa, joihin äänestämme henkilöitä tammikuussa 2022, huolehditaan hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimesta. Käytä äänesi parantavaa vaikutusta.

Seuraavaksi haluan jakaa henkilökohtaisia ajatuksia ja kokemuksia viime vuodesta. Aloittaen kertomalla, miten vuosi sitten pohdin elämääni. Vuosi sitten katsoin edellisvuotta 2020 taaksepäin kävellen pitkin vanhan junaradan viertä. Se antoi hyvän tilan pohtia vertauskuvallisesti vuoden kulkua. Mietin, että asemia tulee matkalle, joissa voi pysähtyä ja viettää lyhyen tai pidemmän ajan. Kaikki tiet eivät johda minnekään, ja jollakin matkaosuudella voi saavuttaa myös päätepysäkin. Itselleni se tarkoitti vuonna 2020 pysähtymistä kodin, työpaikan ja lähiympäristön äärelle. Vietin muun muassa paljon aikaa lähiluonnossa koiran kanssa lenkkeillen. Moni suunnitelma ja tavoite on siirtynyt tai muuttanut muotoaan koronavuosien aikana. Silti arjen on saanut tuntumaan mielekkäältä. Menetykset ja muutokset ovat osa elämää. Se, että kaikki ei aina pysy samanlaisena on tullut näkyväksi monella tavalla koronavuosina.

Vuosi sitten ajattelin tulevaa vuotta 2021 toiveikkaasti. Toivoin, että voisin elää elämääni enemmän läsnä hetkessä. Tahdoin seurata rohkeammin omaa intuitiota ja kuunnella itseäni kokonaisvaltaisesti ilman täysin valmiiksi mietittyjä suunnitelmia.

Nyt voin pohtia, ovatko viime vuonna ajattelemani toiveet käyneet toteen? Vuoteen on mahtunut paljon etukäteen suunnittelemattomia tapahtumia. Osat tapahtumista ovat mahdollistaneet uusien asioiden tulemisen elämääni. Olen huomannut selkeämmin, kuinka yksi asia johtaa usein toiseen. Olen kuunnellut intuitiotani ja antanut tilaa uusille asioille, jotka tuntuvat sopivan tässä hetkessä elämääni.

Vuonna 2021 sain töiden ohella opiskeluni työvalmentajaksi päätökseen. Työskentelen tällä hetkellä mielenterveyskuntoutujien päivätoiminnan ja tuetun työn ohjaajana. Olen kokenut, että en ole päässyt käyttämään uutta osaamistani riittävästi nykyisessä työssäni. Tämä sai minut pohtimaan, miten pääsen hyödyntämään motivaatiotani ja kykyjäni mielenterveyden edistämiseksi laajemmin. Päätin hakea ammattikorkeakoulu Laureaan opiskelemaan sosiaalialan monimuotokoulutukseen. Pääsykokeiden jälkeen jäin opiskelupaikasta 1,5 pisteen päähän varasijalle. Tämän jälkeen mietin, mitä seuraavaksi? Vaihtoehtona pohdinnoissani toistuivat ammattikorkeakoulujen polkuopinnot, joiden kautta voisin päästä opiskelemaan sosiaalialaa. Huomasin kuitenkin ajattelevani, että kiinnostukseni saattaa olla toisaalla. Oma työvalmennuksen opettajani kysyi minulta ratkaisevan kysymyksen: "Oletko koskaan ajatellut yliopisto-opintoja?". En ollut ajatellut asiaa ennen tätä hetkeä. Opettajan kertoessa, että minulla on kapasiteettia opiskella psykologiaa yliopistossa, mikä on mielenkiintoni kohde, päätin ilmoittautua Jyväskylän avoimeen yliopistoon psykologian perusopintoihin. Tätä kirjoittaessani olen suorittamassa toista viidestä opintoalueesta liittyen persoonallisuuspsykologiaan. Useat tämän alueen materiaaleista ovat englanniksi, mikä on hidastanut opiskelua. Tilanne on kuitenkin mahdollistanut minulle pitkäaikaisen haaveen toteutumisen kehittää kielitaitoani sujuvammaksi.

Tämän vuotisen opintopolkuni valinnassa ja etenemisestä tulee hyvin esille se, mikä merkitys muilla ihmisillä ja yksittäisillä hetkillä sekä sanoilla voi olla toisen elämässä. Tähän vaikuttaa tietenkin myös ympäristö ja se, onko oma tilanne sopiva vastaanottaa toisen sanoma. Pieni teko tai sopivat sanat sopivassa kohdassa voivat saada aikaan suuria ja merkityksellisiä tapahtumaketjuja, joilla on edelleen vaikutusta moniin ihmisiin.

Jokainen meistä voi muuttaa maailmaa omilla sanoillaan ja teoillaan. Niillä voi olla suuri merkitys jollekin toiselle, vaikka ne tuntuisivat itsestä pieniltä ja vähäpätöisiltä.

Toinen vuotta 2021 määrittänyt asia elämässäni ovat olleet luottamustehtävät, joita on tullut aloittelevana vihreänä toimijana ja poliitikkona lisää vuoden kuluessa. Aloitin vuoden 2021 Järvenpään Vihreiden uutena varapuheenjohtajana sekä kunnallisvaaliehdokkaana. Sain myös mahdollisuuden olla hyvinvointilautakunnan jäsenenä alkuvuoden 2021 kuntavaalien jälkeisiin valintoihin asti. Kuntavaaleista sain paljon uutta kokemusta poliittisesta toiminnasta ja paikallisesta yhteistyöstä. Kuntavaalien jälkeen sain ylikunnallisen luottamustehtävän HUS:n Hyvinkään sairaanhoitopiirin lautakunnan jäsenenä. Ylikunnalinen luottamustehtävä tarkoittaa tässä toimintaa, joka ei rajaudu vain oman kunnan toimintaan vaan, joka koskee yhteisesti lähikuntia. Järvenpään Vihreiden varapuheenjohtajana olen päässyt tutustumaan Uudenmaan Vihreiden toimintaan ja toimijoihin, mikä on lisännyt alueellista näkemystä kuntien yhteistyöhön.

Vuonna 2021 osallistuin Vihreiden puoluekokoukseen, jossa puheenjohtajana jatkamaan valittiin Maria Ohisalo ja varapuheenjohtajiksi Atte Harjanne, Iiris Suomela ja Hanna Holopainen. Heistä Atte Harjanne kävi tapaamassa meitä Järvenpään Vihreitä toimijoita, mikä oli mahtava tilaisuus keskustella asioista paikalliselta tasolta valtakunnan tasolle.

Luottamustoimet lisääntyivät, minut valittiin keväällä 2021 mukaan Keski-uudenmaan sote JHL 873 ry hallitukseen ja syksyllä sosiaalialan alakohtaiseksi varaluottamusmieheksi. Ammattiyhdistystoiminta on tullut minulle tärkeäksi vuoden aikana. Koen, että saan olla mukana vahvistamassa työntekijöiden edunvalvontaa ja oikeudenmukaisen kohtelun toteutumista työsuhteisiin liittyvissä asioissa.

Joulukuussa 2021 minut valittiin Järvenpään Vihreiden puheenjohtajaksi vuodelle 2022! Kiitos suuresta luottamuksesta.

Mitä tässä voi sanoa kuin, että "Huh, melkoista menoa", ja junaan on tullut muutama vaunu lisää matkan edetessä.

Ajattelen, että luottamustehtävät ovat todellakin saatua luottamusta ja uskoa siihen, että asiat hoituvat. Opittavaa on jatkuvasti ja pidän siitä, että aina on jollain tavalla haastavia tehtäviä työssä tai harrastuksissa. Ne saavat keskittymisen pysymään kiinni asiassa ja kehittävät kykyä toimia eri rooleissa sekä ympäristöissä.

Meillä kaikilla ihmisillä on oma työmme ja tarkoituksemme. Minun tarkoitukseni on kehittää sote-palveluita laaja-alaisesti ja mahdollistaa omalta osaltani se, että laadukkaita palveluita olisi jatkossa saatavana kaikkien hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Mitähän sitten ensi vuonna? Katsotaan. Se selkeytyy parhaiten kokemalla.

Kiitos kaikille kanssani matkaa tekeville ja tehneille. Olipa meillä takana yhdessä vietettyjä hetkiä tunteja, kuukausia tai vuosia niin arvostan aikaanne ja läsnäoloa suunnattomasti.

Hyvää uutta vuotta ja jaksamista kaikille vuonna 2022!

#aluevaalit #aluevaalit2022 #järvenpää #mäntsälä #pornainen #hyvinkää #nurmijärvi #tuusula #vihreät #järvenpäänvihreät #uudenmaanvihreät #jhl #keskiuudenmaansote #uusivuosi #hyvinvointialue #keskiuusimaa