Kannabisäänestys ja kannanotto

13.09.2021

En kannata kannabiksen laillistamista. Minulle paremmin sopiva kanta on että lääkinnällisen käytön mahdollisuuksia tutkitaan ja sen esteitä poistetaan, käyttörangaistuksista pitäisi myös luopua. THL ja WHO ovat myös samansuuntaisia avauksia tehneet. 

YK:n huumausainetoimikunta (CND) äänesti Maailman terveysjärjestön (WHO) suosituksista koskien kannabista ja siihen liittyviä aineita. Kannabis-äänestys - Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet - THL

Tässä Vihreän puolueen varapuheenjohtajien Hanna Holopaisen ja Atte Harjanteen aihetta käsittelevä tuore blogi, joka tuo esiin kaksi näkökulmaa kannabiksen lainsäädännölliseen asemaan. Näistä kahdesta olen samaa mieltä Hanna Holopaisen kanssa. Kaksi näkökulmaa kannabiksen lainsäädännölliseen asemaan - Vihreät (vihreat.fi)

Hanna Holopainen, Vihreiden varapuheenjohtaja:

"En kannata kannabiksen laillistamista, ja pidin hyvänä puoluehallituksen pohjaesitystä, joka otti hyvin huomioon erilaiset näkökulmat aiheesta puolueen sisällä. Päihteidenkäytön haittojen vähentäminen on vihreän päihdepolitiikan ensisijainen tavoite. Esimerkiksi päihdehuollon resurssien vahvistaminen ja hoitoon ohjaamisen parantaminen sitä tarvitseville on tärkeää.

On hyvä muistaa, että myös kannabis on päihde, joka vaikuttaa esimerkiksi lasten ja nuorten aivojen kehitykseen. Pitkäaikaisella käyttö heikentää myös kognitiivisia taitoja, muistia, sekä oppimis- ja huomiokykyä. Siksi ennaltaehkäisevä työ ja päihteiden käytön vähentäminen ovat tärkeitä, vihreän päihdepolitiikan ytimessä olevia asioita.

Näen, että vihreiden jo aiemmin kannattama päihteiden käytön dekriminalisointi on tässä vaiheessa Suomessa riittävä askel. Tämän puolesta ulostuloja ovat tehneet myös muun muassa THL:n asiantuntijat ja WHO."